Adózási újdonságok

Az év elejétől érvénybe lépő adótörvvénykönyv modósitásával több változás történt az adófizetés terén. Habár a törvény előirja,hogy a változásokat legkevesebb hat(6) hónappal korábban, vagy ha lehet csak a következő pénzügyi évtől szabad változtatni, ez az előirás nincs figyelembe véve a 15/2012 és a 8/2013 számú kormányhatározatoknál.

Mi változott?

Az ÁFA(hozzáadott forgalmi adó) elszámolási modja.

Azok a vállalatok akik a 2012-es pénzügyi évben nem érték el a 2.250.000 lej forgalmat, kötelesek csak a kifizetett beszálitók és a számlázott és bevételezett árú után elszámolni az ÁFÁ-t.

Ennek a rendszernek a hátránya, hogy nagyon bonyolult a nyilvántatása és korlátozza a vállalkozást.

Szintén február elsejétől minden vállalat aki a 2012-es évben kevesebb forgalmat valósitott meg mind 65.000 euronak megfelelő 287.892 lej,köteles 3% jövedelmi adót fizetni a forgaloma után.. Nagyon hátrányosan érinti azokat a vállalatokat akik kereskedelemmel foglalkoznak.

Nagy felháborodást okozott a mezőgazdaság és az erdészeti tevékenység megadóztatása. Általányadót kell fizetni attól függetlenül, hogy a tevékenység gazdaságos vagy sem.

Mindenkinek kötelesége hozzájárulni közös teher viseléséhez. E teher viselést lehet időben és ésszerűen szabályozni,hogy az adófizetőknek is legyen idejük felkészülni.

az elejére